Личка. Випуск #36 Сергій Прокопенко, Gwara Media
Лондон, Великобританія Одесса 65000
+44 (20) 8068-5324
Branding
Startups
Wow sites
Web development
Ukraine is a capital of great people!
Please, support Ukrainian suppliers and army

Лічка. Випуск #36 Сергій Прокопенко, Gwara Media

20.06.2022 4035 12 мин.

Вы отправили

Усім привіт! Історична подія для нашого проекту «Личка». Трохи передисторії для тих, їто не в курсі. Раніше у нас в Solar Digital був спец-проект інтервʼю з різними цікавими особистостями у форматі чата у фейсбук месенджері. Проект (як і весь контент) ми вели російською. Тож звідси й назва (як гра слів) — личка (як особисті повідомлення та особистість одночасно).
Ввод

Вы отправили

А окрім повернення інтервʼю на регулярну основу ми теперь будемо їх брати українською. Тож перший за довгий час випуск, й перший українською)
Ввод
Наш сьогоднішній гість — Сергій Прокопенко із Харкова. Засновник Gwara Media. Сергій, привіт!
Ввод

Сергій

привіт!
Ввод

Вы отправили

Розкажеш кілька слів про себе? Чим ся маєш?)
Ввод

Сергій

справи нормально) я з Харкова, зараз свою професію називаю медіаменеджер, хоча у мене довгий шлях - починав я в 2020 як айтішник, але в 2017 я пішов з айті і розвивався в медіа - помилявся, шукав, отримував досвід і будував команду. Зараз в посадовій інструкції я записаний як managing editor. В вільний час зараз їзжу кудись і генерую документальний контент для історій. Це якщо супер коротко
Ввод

Сергій

* в 2012
Ввод

Вы отправили

Ага, з 2012 ІТ, а з 2017 світч у медіа. Бачу в тебе досвід участі у міжнародних старатп організаціях, насамперед GlobalShapers, EuroAsian Startup Awards, Finnova. До них повернемось трохи пізніше, а зараз давай почнемо з Гвари. Розкажи кілька слів про Гвару.
Ввод

Сергій

Це регіональне медіа. У нас у всіх на слуху великі національні мовники, новини, телеграм канали з сотнями тисяч підписоти. Але у нас і сотні регіональних медіа - більшість з них працюють над розвитком якісної журналістики, над створенням сервісів для читачів і створенням цікавих і корисних історій. Gwara Media - одне з таких регіональних видань. Правда, ми віримо в інновації, які можуть давати нам темп і інструменти для економічного розвитку, тож постійно експериментуємо над форматами. Це трохи розрив шаблону, бо часто регіональні медіа це напіванонімні видання, можуть належати регіональним баронам або чиновникам, або це газєта якщо по-старому. В нашому випадку ми належимо самі собі і керуючись публічним інтересом і позитивним соціальним впливом працюємо над тим, чим ми вважаємо потрібно займатись. Коли мене питають хто ми, я вже перестав бентежитись і хоробро називаю це "нове покоління українських медіаменеджерів та журналістів".
Ввод

Сергій

В цілому я вірю, що за допомогою медіа ми можемо будувати потужну прогресивну Україну, і тому цим займаюсь. А ще це дуже цікаво і складно - я думаю, це складніше ніж IT)
Ввод

Вы отправили

Открыть фото
Ввод
Мені ваш дизайн запамʼятався. З елемантами бруталізму, свіжих кольорів. Лайк. Одразу відчувається, що ви незалежне медіа. Питтання, Ти кажиш — регіональне медіа. Що саме маєш наувазі? Мова лише про Харківський регіон чи як?
Ввод

Сергій

по-перше, це позиціонування. Gwara Media з Харкова. Ми працюємо з темами нової економіки, сталого розвитку та прав людини. І хоча нам цікаві ці теми в усій Україні, ми все одно фокусуємось на великий регіон і шукаємо і підсвічуємо тут таланти і цікаві процеси. Це можуть бути 30 незалежних НФТ Художників https://gwaramedia.com/30-nezalezhnih-ukrainskih-kriptoart-mitcziv/
Ввод

Сергій

або це можуть бути 10 артистів - Нових Імен, яких ми розпаковуємо і шукаємо їх наратив https://www.youtube.com/playlist?list=PLWkW7TeaXj6yRKE4DdFK-qAimp9gaWbVK
Ввод

Сергій

із-за того що ми відносно невелике видання, пул нашого фокусу це Харків, і другий приорітет - Україна в зоні наших інтересів. Просто тому що ми тут, наш регіон не покритий увагою і ми бачимо сотні історій, які можна покрити. Такі собі регіональні інсайдери, які можуть експортувати теми з регіону на нац рівень і з міжнародного і нац в свій регіон. Це я б назвав регіональним медіа.
Ввод

Вы отправили

Супер. Яки виклики у незалежного медіа як у бізнесу? Яки пробелми й вади були до війни та які додались з її початку?
Ввод
Чи велика у вас команда? На що живе незалежне видання так щоб лишатись незалежним?
Ввод

Сергій

У нас були великі проблеми, коли ми намагались думати про видання лише як про 100% бізнес. Вцілому ми просто не могли звести баланс. Юридичною мовою - коли ти ТОВ і намагаєшся з нуля без зовнішніх інвестицій завести процес, то тобі стає дуже боляче. Зараз розкажу детальніше.
Ввод

Сергій

Якщо дивитись на медіа як на індустріальне видання - тут формула більш зрозуміла. Я певен ти знаєш масу індустріальних медіа - dou, dev.ua, vctr, є агро, логістичні, фінансові, логістичні і навіть морські портали. Проте в медіа є частка того, що я називаю public interest media. Якщо медіа бере багато цього і хоче щось робити з соціальними змінами - тут ламається економіка миттєво. Просто тому що один матеріал про щось коштує декілька тисяч гривень, а продажі цього не покривають. В Україні багато говорять про соціальне підприємництво, я тренував і працював з соціальними підприємцями багато, робив і запускав соціальні продукти. Вважаю, що медіа і журналістика - один з найгостріших прикладів соціальних підприємств, де тобі треба і зробити щось хороше, і вибудувати економічну модель. Якщо це вдається (а для цього потрібно багато ітерацій), то соціальне підприємство заводиться.
Ввод

Сергій

До війни у нас була структура 40% закривали креативним продакшеном - від аудіогідів для музеїв і контенту для ГО і бізнесу. 10% рекламою в медіа і 50% грантовими проєктами. Це вважається в нашому колі вау режим і ми бачили як вийти в 0 і прибутковість.
Ввод

Сергій

Зараз під час війни все обвалилось, але навіть в перші 3 місяці війни нам як маленькому медіа вийшло заробити 30% бюджету міжнар проєктами - створенням документалок, продажу контенту та фіксингом та локальним продюсуванням для топів. Наша команда зараз 12 людей та більше сотні волонтерів та контрібьюторів.
Ввод

Сергій

І це в Харкові! Де у нас тут бомбардування просто були і досі вночі прилітає. Правда, я працюю зараз в бронежилєті, касці, з прив'язаною аптечкою і таке інше.
Ввод

Вы отправили

Вау!!! Зкинь фотку!
Ввод
Открыть фото
Ввод
Открыть фото
Ввод

Вы отправили

Ну прям спец кор з передку!
Ввод

Сергій

і я біг назад і падав на коліна і лежав, бо почались прильоти. От така нова реальність
Ввод
Открыть фото
Ввод
просто є захист слава дяка міжнародним партнерам, і краще перегрітись, ніж недогрітись імхо
Ввод

Вы отправили

Мда, з такими світлинами важко про бізнес питати!
Ввод

Сергій

Открыть фото
Ввод
про бізнес, що можна сказати зараз. Комерції майже немає, але вона почала повертатись.
Ввод

Вы отправили

Скорше б увесь цей ужас й війна закінчилась нашою перемогою!
Ввод
Хто зараз й шо замовляє у незалежного медіа?
Ввод

Сергій вам ответил(-а)

Original message:
Хто зараз й шо замовляє у незалежного медіа?
зараз почались вже мікрозапити, типу один оператор писав з пропозицією подкасту, якісь приходять SEO-лінки, якісь запити на продакшн відео або фото. Вцілому ми сфокусувались на міжнар колаби і так трохи пропливаємо.
Ввод
Наприклад зробили класний документальний фільм у партнерстві з британцями для Al Jazeera english
Ввод

Вы отправили

Ось про альджазіру я й планував запитати далі. Розкажи подробніше за цей проект
Ввод
и, ніж на постійний робочий процес))
Ввод

Сергій вам ответил(-а)

Original message:
Ось про альджазіру я й планував запитати далі. Розкажи подробніше за цей проект
Вцілому, на початку війни ми сфокусувались на наступних процесах 1. запустили новини (ми були повільне медіа, яке створювало історії і аналітику і сповідувало філософію less is more) 2. запустили фактчек гілку і бот під це 3. намагались допомогти міжнародникам висвітлити Україну та наш регіон. Тут треба пояснити детальніше, що в перші тижні війни був хаос, зламана логістика, ЗСУ якось там відбивало орків, а міжнародні медіа табуном побігли в Україну.
Ввод

Сергій

Вони потребували допомоги, перекладу, розуміння безпекової ситуації та таке інше.
Ввод

Сергій

Ну і ми з Харкова та ремоут усім кому можна допомагали та коментували події. Так ми познайомились з британцями, які запропонували зняти док і ми його знімали самі на собі - вели щоденник і я бігав по-місту під обстрілами і знімав. Щоб про комерцію згадати - в фільмі є наш маркетинг менеджер Ярослав, який в той час жив в коридорі з батьками на підлозі, щоб не завалився будинок)) Так він і став головним героєм.
Ввод

Сергій

Про цей кейс можна сказати щось хороше, типу як "шукаємо можливості в найсладніших умовах". Але вцілому тепер можна в резюме додати рубрику стресостійкість - жив і знімав Харків під час повномасштабної війни.
Ввод
Ну і щось там навіть насипало декілька тисяч євро)
Ввод

Вы отправили

Хлопці із сталевими яйцями!)
Ввод
А як ви (або вони вас) знаходите потрібні закордонні контакти? Дай поради іншим незалежним медіа. Що робити для залучення кошт й так потрібних комерційних спецпроектів
Ввод

Сергій

Про це ми також думали, і все ж сталеві яйця походу у ЗСУ в Харківській області та вцілому на Сході. Всі інші - схожі на групу підтримки)
Ввод

Сергій вам ответил(-а)

Original message:
А як ви (або вони вас) знаходите потрібні закордонні контакти? Дай порад...
Я би сказав, що перш за все потрібно розуміти продукти, які ти можеш зробити. Нативна реклама так популярна раніше, я думаю не торт і не може бути опорою. Хоча ми робили і нативку для себе і для інших медіа (типу для KyivPost до зашквару - ось тут більшість ми робили, там внизу лендінгів навіть є підписи - http://brandstudio.kyivpost.com) Друге, треба інвестувати зусилля в розвиток бренду медіа. Ну, бо на нонейм медіаплатформі не захочуть, а на Gwara можна і замовити щось, бо там нормальні чуваки і ми бачили їх там і там і там і так їх сприймаємо. Третє, вчити інгліш і фокусуватись на міжнарі. Четверте, боротись за репутацію і свою прозорість. П-яте, доєднуватись до міжнар мереж і шукати там однодумців. якось так по приорітетам
Ввод

Сергій

Ми наприклад єдині чуваки в Харківській області, які краштестять прозорість самих себе. Наприклад нам щороку роблять аудити по стандартам ICFO - https://www.icfo.org
Ввод
і зараз працюємо над приєднанням і інтеграцією з крутою мережею культурних медіа EUROZINE
Ввод

Вы отправили

Як саме ви шукаєте міжнародних однодумців? сайти, чати, групи? Що зроюити медйникам, перші кроки?
Ввод

Сергій

однакової конфігурації не буде, але напрямки +- такі
Ввод

Сергій вам ответил(-а)

Original message:
Як саме ви шукаєте міжнародних однодумців? сайти, чати, групи? Що зроюит...
просто міжособистісний PR і мережі і мережі рефералів - рекомендації
Ввод
нам погано вдається побудувати хардкорний сейлз відділ тому ми просто через особисту комунікацію будуємо відносини і потім робимо серії проєктів
Ввод

Вы отправили

Популярна думака, що все менше читачів ходять на традиційні веб сайти читати. Й що треба шукати нові платформи й канали для взаємодії медіа з читачем. Як у вас з цим?
Ввод

Сергій

Це є таке і навіть хочеться сказати - ні традиційним сайтам! всі в соцмережі, всі в боти. Але сьогодні наприклад тік ток видалив у нас відео з 600к+ переглядів. І я одразу подумав "мабуть сайт все-таки має сенс"
Ввод

Вы отправили

Про що було відео?)
Ввод

Сергій

Чуваки бігли з будівлі на Північній Салтівки на вулицю, бо почався обстріл градами. Їх підвал був в -1 поверсі, тобто треба було пробігти вулицею 20 метрів. Але вони не встигли і їх почало лупити градами в будівлі, і вони стояли в кутку дома і орали "росіяни скоти, мати (ми запікали), ми не боїмось)), і потім вийшли на вулицю". Живий клікбейт контекнт від читачів. відос накрутив 600к+ вьювів, і сьогодні Тік його забанив, бо думаю русня наскаржилась.
Ввод

Сергій

Открыть фото
Ввод

Вы отправили

Що окрім сайту ви ведете? Тік Ток, що ще?
Ввод

Сергій

тому все ж треба якийсь баланс, але да дійсно соцмережі рулять і треба їх пушити. В нашому випадку у нас потужний кейс є телеграм боту, який ми зробили.
Ввод
у нас Фб, Тг, Тік, Інст, періодично твітер та мейл розсилки. Мені подобається як Тік наливає охоплень зараз, фб головняк, і у нас великий телеграм бот на 40 000 людей. давай про нього розкажу)
Ввод

Вы отправили

Давай. Я повільно підводжу якраз до вашого боту з фактчеку))
Ввод

Сергій

Але тік це недосліджена можливість і там дуже цікаво зараз, можемо і про нього говорити: https://tiktok.com/@gwaramedia але ми більше експериментуємо і заливаємо бекстейджі
Ввод
Щодо боту, у нас є кльовий бот де ми працюємо з фактчеком. Він працює так, що в нього нам пишуть читачі і просять перевірити якусь зашкварну муть
Ввод
а ми з волонтерами це розбираємо і даємо вердикт, фейк не фейк. Доречі, всі думають що є фейк і правда, але це не так.
Ввод
Є ще напівправда, і відсутність доказів і це велика різниця
Ввод

Вы отправили

Так і є
Ввод

Сергій

Ось це наш бот
Ввод
Сергій
Открыть фото
Ввод
Сергій
який рекомендує РНБО, Мінцифра і ще купа організацій
Ввод

Вы отправили

А скільки всього запитів отримали? Скільки з них виявились фейками?
Ввод

Сергій

Всього: 38560 Фейк: 7064 Правда: 13924
Ввод
Сергій
перевалили за 7000 нещодавно
Ввод

Вы отправили

Як саме перевіряєте на фейк? Так щоб ну прям незаперечно роздовбати фейк?
Ввод

Сергій

доречі страшно багато зараз скаму введіть картку отримайте 2000 грн
Ввод

Вы отправили

Можеш кілька прикладів популярних фейків навести, які ви спростували?
Ввод

Сергій

прям десятки приходять різних
Ввод
Сергій
Открыть фото
Ввод

Сергій вам ответил(-а)

Original message:
Можеш кілька прикладів популярних фейків навести, які ви спростували?
Взагалі крім просто прийому інформації, у нас є така фіча як daily fakes. Ми надсилаємо броадкасти з розбором, і якщо цікаво - люди читають розборки. Наприклад на вихідних відео гуляло по руснявим каналам типу нібито жінка спочатку отримала “похоронку” щодо загибелі сина, а через декілька днів після цього – повістку з вимогою його прибуття до військового комісаріату.
Ввод

Вы отправили

Так, читав
Ввод

Сергій

ми взяли і просто зателефонували в комісаріат і запитали шо там, виявилось чувак, чий підпис стоїть на повістці, не працює на цій посаді вже 5 років. До того ж на відео акторку видає ламана українська мова. Ща
Ввод
Сергій
Ввод
Сергій
із тупого останнього, настільки абсурдне (але це такі у них методички по створенню фейків), що його не хочеться спростовувати наче кладовщік в США випадково поклав пару ядерних бомб і вони вже на передке. вони серйозно це городять
Ввод
Сергій
Открыть фото
Ввод

Вы отправили

А вислали бомби федексом чи новою поштою?)
Ввод

Сергій

мабуть голубямі
Ввод

Вы отправили

І все ж таки хоть ведеться. Як таке спростувати?)
Ввод

Сергій

Пентагон покарає комірника, з вини якого Україна отримала два тактичні ядерні заряди. У наш бот потрапив запит щодо новини про те, що Україна випадково отримала від США два тактичні ядерні заряди. Повідомляється, що 26 травня мастер-сержант Метью Ковальчук відвантажив на адресу Збройних сил України дві тактичні ядерні боєголовки вартістю 9 мільйонів доларів. Першоджерело матеріалу – російське сатиричне видання Панорама. Які самі в кінці матеріалу вказують, що всі тексти на цьому сайті є гротескними пародіями на реальність і не є реальними новинами. Тому новина, що Україна випадково отримала ядерну зброю – фейк. )
Ввод

Вы отправили

Ще й Ковальчук)
Ввод

Сергій

вцілому здається це не небезпечно і смішно але враховуючи їх радіоактивний попіл в голові і в ефірах це накладається, я вважаю, слоями і потім може шкодити так працює пропаганда - хоп і кругом одні нацисти
Ввод
Сергій
вцілому це нестандартно для культурних або креативних медіа серйозно йти в фактчекінг
Ввод
Сергій
але мене дуже тішить відгук аудиторії і людей які дякують і пишуть і пишуть і питають чому б не вшити фактчекінг в редакційний процес - подумали ми
Ввод
Сергій
але я вже відчуваю соціальну демобілізацію - актуальність фактчеку зменшується (піковий запит у нас був 9 000 + запитів в день в березні - і потім ми зламались бо не могли стільки обробити) - зараз спокійніше
Ввод

Вы отправили

Логічно. Була велика хвиля на початку, а зараз й військові дії більш позиційнй починаються
Ввод
Вы отправили
Я б ще говорив й говорив. Але час штука обмежена. Будемо потрохи завершувати нашу розмову. Останні три питання. 3. Що дає сил, як справляєшся з напругою і стресом?
Ввод

Сергій

3. люди ти читаєш ту фейкотню, або читаєш новини і думаєш ууу, всьо погано. Але потім ти йдеш до волонтерів знімать репортаж, а до них приїхав з Канади чувак, продав всі свої речі, і варить в Харкові супи для людей. Ну хіба це не круто? Або ти такий їдеш в селі, і якийсь тіп робить світло і вмикає його на все село. Ти питаєш його - ти хто, електрик? А він виявляється один з селищних депутатів, один з тих двох, що залишились з 26 який був в селі весь час під час війни. Або в суботу ми були в Барвінково під Ізюмом (я збираю матеріал на наступний документальний фільм, хоча досі немає замовлення або фінансування) і здоровенний воін такий каже - у мене немає телефону загубив мені б хоч якийсь - і тут йому дають смартфон сенсорний - і цей здоровенний Халк Хоган вже не Халк, а радісний маленький хлопчик, який отримав мобілу. ось таке все миттєво оновлює якось
Ввод

Сергій

доречі останній тиждень бачу дуже якісну роботу соціальних систем. На початку війни був хаос - а зараз все налагоджено, все працює, навіть в наче небезпечних точках. Військові, СБУ, Нацгвардія - все організовано і системно продавлюється назад. В мене це викликає стриманий оптимізм)
Ввод

Вы отправили

Супер! 2. В чому сила нашого суспільства на твою думку?
Ввод

Сергій вам ответил(-а)

Original message:
Супер! 2. В чому сила нашого суспільства на твою думку?
В тому, що українська еліта - це не ті, хто ми думали. Ми довго роззиралися в пошуках української еліти, весь час розчаровано киваючи на депутатів, олігархів чи медійних персон, а виявилося, що еліта ходить у нас просто під носом. Це люди всіх професій, які на цей час відклали свою основну роботу і передусім волонтерять. І врешті-решт це наші вояки, які ніколи не були особливо обласканими державою, перебивалися на зйомних квартирах і за свої гроші докуповували елементи спорядження, але в потрібний момент стали стіною за Україну. Це ті "прості" люди, роботу яких ми часто не помічаємо, але без яких неможливо уявити життєдіяльність громади. Саме ці прості люди зі спрацьованими руками рідко з'являються на екранах, але вони є кістяком України. Я багато про це думав і бачив, але найкраще це зафіксував письменник Андрій Любка. Що поробиш - письменники краще описують) https://www.pravda.com.ua/columns/2022/04/10/7338582/
Ввод

Вы отправили

Таааак! У нашій децентралізованності, самоорганізації й вільності дійсно є наша сила. Яка й допогла, особливо у перші тижні! 1. Що будеш робити, коли все скінчиться?
Ввод
Вы отправили
* допомогла
Ввод

Сергій

я відчуваю як зараз призупинилась адріналінова біготня і відчуваю, що зараз час зафіксувати все, що допомогло вижити організації - поставити кращі редакційні процеси, відточити бот, посилити команду і зафіксувати ті речі, які нам вдалось досягнути. Також ми запустимо англомовну версію і блок редакції - ми бачимо англомовний вакуум у Харкові. і коли все закінчиться і сподіваюсь, все буде працювати я б пів-року рік подумав і відпочивав, а потім почали б шукати щось нове що робити - бо війна надовго все я думаю. взагалі я б також поїхав на рік на аспірантуру в Барселону наприклад або в Амстердам (ну люблю Юарселону і в мене хоббі є аспірантура з маркетингу)). Це ж такий блок помріяти так, в кінці?)
Ввод

Вы отправили

Хто знає, мрії для того й потрібни, щоб (хочаб частково) здійснитись!
Ввод
Вы отправили
Дчкую за насичений діалог. Мені особисто було цікаво! Мирного неба й бережіть себе усією командою!
Ввод

Сергій

навзаєм
Ввод

Вы отправили

Давайте поговоримо

про ваш проєкт

Прикріпити файл

.pdf .page .numbers .xls .xlsx .doc .docx .jpg .jpeg .png .rar .zip .7z - 3 MB

Формат: pdf, page, numbers, xls, xlsx, doc, docx, png, jpg, jpeg, rar, zip, 7z; Розмір файлу до 20Мб

Порожнє ім'я
Порожній розмір
Цей сайт захищений reCAPTCHA та Google Політика конфіденційності і Умови використання застосовуються.

Форму успішно відправлено :)

Упс! Щось пішло не так

Play
Showreel preview
Дякую за залишену заявку!
Заявку прийнято. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.
Упс!
Щось пішло не так